Zonnecrème met SPF: wat, hoe en welke moet ik smeren?

Zonnecrème met SPF: wat, hoe en welke moet ik smeren?

Al gebruind? Toch nog SPF smeren!
Al gebruind? Toch nog SPF smeren!
18 mei 2018
Helpt de zon om acne te genezen?
Helpt de zon om acne te genezen?
23 mei 2018

Wil je je huid graag beschermen tegen de zon maar is SPF nog een raadsel voor je? Dan helpen wij je graag op weg! Want het is toch wel erg belangrijk dat je het product kiest dat het beste bij jouw huid(type) past.

 

SPF, wat betekent dat?

De Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoe veel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met wanneer je niet smeert. Bijvoorbeeld: Begin jij na 10 minuten onbeschermd zonnen te verbranden? Als je dan een crème smeert met SPF 10 dan kan je 100 minuten in de zon blijven zonder te verbranden (SPF10 x 10 minuten). Smeer je factor 20, dan wordt dat 200 minuten (10 x 20). In feite wordt met de SPF weergegeven ‘hoe lang een zonnebrandcrème effectief blijft op de huid’ (Europese Commissie, 2006).

Afgaand op de SPF worden zonnecrèmes in verschillende klassen ingedeeld:

 • zonnebrandcrèmes met een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
 • zonnebrandcrèmes met een matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
 • zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
 • zonnebrandcrèmes met een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Het klopt dus wel dat een crème met een SPF van 30 je dubbel zo lang beschermt als eentje met een SPF van 15, maar de eerstgenoemde beschermt je daarom niet dubbel zo goed. Het verschil tussen de hoeveelheid UVB-stralen die tegengehouden worden is vrij klein:

 • zonnebrandproducten met SPF 15 beschermen tegen 93% van de UVB-straling
 • zonnebrandproducten met SPF 30 beschermen tegen 96,7% van de UVB-straling
 • zonnebrandproducten met SPF 50 beschermen tegen 98% van de UVB-straling

Producten met een factor hoger dan 50 hebben geen meerwaarde omdat ze je huid niet beter beschermen. Er is geen enkel zonnebrandproduct dat je voor 100% beschermt tegen UVB-straling!

 

Welke factor smeer ik best?

Heb je een lichte huidskleur, dan verbrand je sneller dan iemand met een donkere huid. Uiteraard moet je een lichte huid ook met een hogere SPF insmeren. Of vaker opnieuw insmeren. Welke huidtype je hebt bepaalt welke factor je het best smeer:

 • Huidtype 1: lichte huid (vaak met sproeten) die snel verbrandt en zelden bruint, gecombineerd met rossig of lichtblond haar en een lichte oogkleur.
 • Huidtype 2: lichte huid die snel verbrandt en slechts langzaam bruint, gecombineerd met blond haar en een lichte oogkleur.
 • Huidtype 3: licht getinte huid die zelden verbrandt en gemakkelijk bruint, meestal gecombineerd met donker haar en vrij donkere ogen.
 • Huidtype 4: getinte (mediterrane) huid die bijna nooit verbrandt en gemakkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
 • Huidtype 5: donkerbruine (aziatische) huid die bijna nooit verbrandt en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en bruine ogen.
 • Huidtype 6: heel donkerbruine (negroïde) huid, die nooit verbrandt en heel makkelijk bruint, gecombineerd met donker haar en donkere ogen.

 

Hieronder de geadviseerde SPF per huidtype:

Huidtype 1: verbrandt na 5-10 min, smeert best SPF 30 of hoger.
Huidtype 2: verbrandt na 10-20 min, smeert best SPF 15-20.
Huidtype 3: verbrandt na 20-30 min, smeert best SPF 10-15.
Huidtype 4 t/m 6: verbrandt na > 30 min, smeert best SPF 5-10

Voor kinderen tot 16 jaar geldt het advies om een zonbeschermingsfactor van 30-50 te gebruiken, ongeacht het huidtype! Voor baby’s (kinderen t/m 1 jaar) wordt factor 50 aangeraden.

Uiteraard moet je ook rekening houden met de kracht van de zon. Ze is veel feller in de zomer, en dan vooral tussen 12.00 uur en 15.00 uur, bij een onbewolkte lucht, op grote hoogtes, op plekken met een reflecterend oppervlak (water of sneeuw) en in landen kort bij de evenaar. Op die momenten en op die plekken verbrandt elk huidtype sneller en moet je vaker opnieuw smeren.